
Velkommen til Solhaugen
Les mer om hvordan du registrerer ditt besøk nederst på siden.
Solhaugen
Solhaugen er et naturområde rett ved siden av barnehagen vår. Det er kort avstand, men likevel mye natur. Med en slik nærhet til barnehagen kan en vinke ned til de andre barna der og likevel føle seg nær barnehagen, noe som kan være en trygghet for de aller minste.
Navnet "Solhaugen" kommer fra to ord: "sol" og "haug". "Sol" kjenner vi alle som den store, varme stjernen på himmelen som gir oss lys og varme. "Haug" betyr en liten høyde eller bakke. Så Solhaugen betyr egentlig en liten høyde hvor solen skinner ekstra mye.
Tenk deg et sted hvor det alltid er litt sol og det føles varmt og koselig. Fordi Solhaugen er en liten høyde, kan man ofte se langt utover landskapet derfra. Det er som å stå på toppen av en liten verden og se på alt som skjer rundt.
Solhaugen er et område med fleire steder å oppholde seg på, enten man vil klatre, leite etter småkryp eller spise lunsj ved naturlekeplassen også kalt toddlerland (utvikliket av barnehagen som også eies av barnehagen). Dette er et perfekt sted å ta med naturbingo til og la barna utforske området på egenhånd.
Hva kan man finne i Solhaugen?
Her er det ulendt terreng og et stort område til frilek og utfoldelse. Her finnes forskjellige arter å undre seg over og masse småkryp. Dette er et flott sted å utforske naturen og miljøet. Om sommeren kan man finne bær, blåbær og bringebær.
Bringebær
Småkryp
Blårbær
Steiner
Visste du at…
1. Sola er en stjerne. Det er den nærmeste stjerna til jorda
2. Sola er ca 150 millioner kilometer unna jorda (det er veldig langt)
3. I volum så er sola like stor som over 1 million jordkloder
4. Vi kan ikke reise til sola, da hadde vi smeltet og fordampet lenge før vi kom fram. Det er nemlig ca 5500 grader på solas overflate.. (Når vann koker, er det 100 grader)
Aktivitet: Lag et solur
Her er en enkel måte å lage et solur på. Du kan lage solur her på Solhaugen, hjemme i hagen eller på en åpen plass. Det kan være lurt med hjelp fra en voksen. Husk at soluret viser tiden ved hjelp av solens skygge, så det virker best på en solskinnsdag.
Et solur fungerer som ei klokke. Sola beveger seg over himmelen med samme hastighet og retning hver eneste dag. Eller er det egentlig sola som beveger seg? Nei, sola står faktisk stille. Det er jorda som beveger seg rundt sola, og derfor ser det ut som om sola går over himmelen.
Du trenger:
- En pinne (ca. 30 cm lang)
- Små steiner eller pinner til å markere timene
- En klokke for å sjekke tiden
- Et solrikt sted ute
Slik gjør du:
1. Finn et solrikt sted: Finn et åpent område hvor sola skinner. Det kan være på gresset eller på bakken.
2. Plasser pinnen Sett en pinne ned i bakken, slik at den står rett opp.
3. Se på skyggen: Lag en sirkel rundt pinnen, slik at skyggen fra pinnen treffer sirkelen. Når solen skinner på pinnen, vil den kaste en skygge.
4. Marker første time Sjekk klokken, og legg en stein der skyggen fra pinnen treffer bakken. Dette er din første markering. For eksempel, hvis det er klokka 12:00, legg steinen der skyggen faller klokken 12. (Kanskje klarer noen av barna også å skrive tallet vedsiden av merkinga? Klarer vi å telle til 12?
5. Marker resten av timene: Sjekk skyggen hver time. Hver gang en time har gått, legg en ny stein der skyggen faller. Fortsett dette til du har markert alle timene du vil.
6. Ferdig solur Nå har du laget ditt eget solur! Når solen skinner, kan du se hvor skyggen fra pinnen faller, og finne ut hva klokken er ved å se på steinene du har lagt ut.
Husk å registrere ditt besøk!
Du registrerer ditt besøk ved å ta en selfie ved siden av skiltet. Pass på at du får med deg alle som er med på turen på bildet. Ønsker du å dele bilde på Instagram kan du gjerne bruke #smaturøvresædal
Når du har registrert alle turene vil du få et diplom og premie. Les mer om premien her.